Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Traficul de organe umane – Sursa de afaceri pe piata neagra
de Alexandra Chivu
Pentru cateva mii de euro, romani din toate colturile tarii isi scot la licitatie organele. In numai o jumatate de ora, Jurnalul National a reusit "sa achizitioneze" doi rinichi, un plaman si un lob de ficat.

Cei care pun la cale astfel de tranzactii habar nu au ca incalca legea si viseaza la afaceri de succes.

La prima vedere s-ar spune ca saracia i-a adus pe romani in pragul disperarii. Privind cu atentie am constatat, insa, ca majoritatea celor care ajung sa-si vanda organele nu a muncit niciodata si nici nu si-ar dori un serviciu.

CLIENTI ONLINE. Nu a durat mult pana sa-i identificam pe cei care erau dispusi sa renunte la un rinichi, la un plaman, la maduva si chiar la bucati din ficat. Anunturile lor "urgente" sunt postate in general pe anumite site-uri medicale. Pentru a nu fi luati la intrebari, unii au decis sa caute cumparatori online prin intermediul rubricilor de imobiliare, care au mai multi vizitatori. Anuntul de cateva randuri cuprinde, de regula, un nume, de multe ori fictiv, si un numar de mobil, special achizitionat pentru eventuala tranzactie. "Voluntarii" care cer sume exorbitante pentru buzunarul romanului de rand au varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

SATUL DE SPAGA. La prima incercare, mi-a atras atentia anuntul unui student la medicina din Cluj. La cei 29 de ani ai sai, Ciprian este decis sa infrunte greutatile pe care le are, comercializandu-si un lob de la ficat. "Sincer sa va spun, chiar vreau sa fac ceva pentru mine. M-am saturat sa tot dau spaga ca sa pot trece anul. M-am saturat sa privesc cum in tara asta nu ai nici o sansa si traiesti de pe o zi pe alta. Am cerut 15.000 de euro pentru lobul de ficat, dar mi-e teama de operatie. Parintii si prietenii mei nu stiu nimic. Cand voi avea acesti bani vreau sa imi deschid un cabinet medical particular cu un alt coleg de la Medicina", ne-a declarat Ciprian. Tanarul ofertant stie bine ca operatia la care ar fi supus i-ar putea fi fatala. Ciprian a mai incercat acum cateva luni sa obtina acordul unui medic, insa specialistii au refuzat interventia periculoasa.

VAND RINICHI, NEGOCIABIL. Ametite de ideea ca organismul poate functiona si cu un singur rinichi, o gramada de persoane sunt hotarate sa se imbogateasca renuntand la acest organ. Riscurile si sfidarea legii au devenit niste povesti de adormit copiii... "As face mai multe lucruri cu banii. In primul rand, as plati niste datorii mai vechi. O sa cer cateva mii de euro pe rinichiul meu, dar pretul va fi negociabil oricum... Daca nu imi revin dupa transplant? Soarta! Nu imi este teama", afirma Mihai, un tanar de 25 de ani din Buzau. La fel de dezinhibat ni s-a parut si Adi, zis "Sysu", din Brasov. Tanarul a postat anuntul cu privire la vanzarea unuia dintre rinichi in luna mai a acestui an pe site-ul www.oferta.ro . "Vreau sa il dau cu 12.000 de euro si apoi sa-mi deschid o sala de Internet. Normal ca rudele mele nu stiu nimic de hotararea mea, iar cartela acesta de telefon am luat-o tocmai ca sa nu ma descopere ai mei. Stiu ca e riscant ce vreau eu sa fac, dar mai bine decat sa ajung sa merg pe strada si sa dau la om in cap." Vasile este un localnic din judetul Valcea, care mult timp a dorit sa cumpere un rinichi.

Suferind de insuficienta renala, barbatul era dispus sa ofere orice pret pentru a putea trai. "A fost greu, pentru ca sunt foarte putine persoane compatibile. Am asteptam doi ani, timp in care faceam hemodializa. Dializa asta este in realitate o moarte lenta. Ajunsesem sa am si complicatii cu inima", povesteste Vasile. Potrivit specialistilor, dializa reprezinta un procedeu medical costisitor.

Bolnavul de insuficienta renala este nevoit ca, o data la cateva zile sa-si filtreze tot sangele din organism printr-un aparat mecanic. Acesta elimina ureea din sange, care ar putea intoxica corpul si aduce moartea in scurt timp.

MOTIVATIE
"Sincer sa va spun, chiar vreau sa fac ceva pentru mine. M-am saturat sa tot dau spaga ca sa pot trece anul. M-am saturat sa privesc cum in tara asta nu ai nici o sansa si traiesti de pe o zi pe alta. Am cerut 15.000 de euro pentru lobul de ficat, dar mi-e teama de operatie. Parintii si prietenii mei nu stiu nimic. Cand voi avea acesti bani vreau sa imi deschid un cabinet medical particular cu un alt coleg de la Medicina" - Ciprian, student la medicina, Cluj


EXPOZITIE
Fragmente umane in care se vad vasele de sange au fost expuse la vernisajul "Trupuri... Expozitia", la 19 noiembrie 2005, la South Street Seaport Exhibition Center din New York. Au fost expuse 22 de trupuri neinsufletite si mai mult de 260 de organe si fragmente omenesti, conservate polimeric. Trupurile, nerevendicate sau ale unor necunoscuti, provin din China si au fost obtinute de Laboratoarele Universitatii Medicale Dalian. Procedura se mai numeste si plastinare, apa si grasimile din corp fiind inlocuite cu silicon lichid. Laboratorul respectiv furnizeaza corpuri conservate pentru expozitiile de anatomie umana din intreaga lume.



ILEGAL
Romanii dispusi sa se vanda bucata cu bucata nu s-au gandit ca sunt autorii unor ilegalitati, incalcand Legea 2/1998, denumita si a Transplantului. Aceasta prevede clar ca organizarea sau efectuarea prelevarii ori transplantului de tesuturi, in scopul obtinerii vreunui profit din vanzarea lor, constituie infractiunea de trafic de tesuturi sau organe umane si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani. Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul cumpararii de organe umane in scopul revanzarii lor.



LA LIMITA
Conform datelor furnizate de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ai Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF), in anul 2004, peste 7.700 de romani au fost nevoiti sa faca hemodializa. In prima jumatate a anului 2005, pe listele MSF figurau 7.200 de cazuri. Medicul Victor Zota, presedintele Comisiei de Transplant al MSF, a precizat ca pe listele de asteptare pentru un transplant renal figureaza in prezent 1.300 de persoane. Statisticile arata ca anul acesta numai 178 de romani au reusit sa gaseasca un donator de rinichi compatibil.
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-11-21 10:54:05 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-11-21 10:54:05
 
  Groparul Basescu
  Handbal-Cupa Mondiala / Romania, doar locul 4
  Fotbal in Europa
  El Clasico Real – Barcelona / Pur si simplu Ronaldinho
  FARUL – GLORIA 3-0 / Sabau, zdrobit
  POLI Iasi – FC Vaslui 1-0 / Ciudatul Porumboiu
  FCM BACAU – JIUL 1-2 / Succes nesperat
  Pandurii – FC National 1-1 / Debut norocos
  OTELUL – POLI TIMISOARA 0-2 / Cu dreptul inainte
  RAPID – CFR CLUJ 1-0 / Raman fara vedeta?
  Divizia A - Dinamo se inGroapa
  Amenda - Penalizat pentru ca a mers prea incet
  Album - Ascultati-o pe Anda, sa nu moara!
  Deces - A incetat din viata Doru Popescu
  Teatru - Premiu pentru 'Poiana boilor'
  Temperatura continua sa scada si va ninge local
  Astazi e ziua ta... – Alin Oprea
  Rebela, latratoare
  Risc - Stil de viata versus cancer
  Acupunctura - Remediu contra depresiei
  Fructele vin de hac tusei
  GFI MailArchiver 3.0 / Arhivarea mesajelor
  Cyber Games - In optimi la FIFA 2005
  Avioanele-inchisori / Malta, pe harta CIA
  'Locomotiva Europei' reporneste motoarele
  Ucraina - Un an de la Revolutie
  Fotbal pe alese pentru europeni
  Petromservice - Spectrul somajului
  Bussines - Sportivii si afacerile
  Afacere - Termopane de 650 de milioane de euro
  Control - Oprisan, acuzat de frauda
  Vizita - Basescu la Palatul Elysee
  PRM / La al IV-lea congres, Tribunul s-a reales
  Atac - Tariceanu, tinta liberalilor
  Servicii secrete - Alesii vor sa duca CNI in Parlament
  Cazul Larisa Chelaru - Aproape de rapitori
  Delta Dunarii - Despagubiri de sute de milioane de euro
  Fas la stenograme - Urmarire penala anulata la DNA
  Greva fara sfarsit sugruma anul scolar
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005